Frequency and features of the pathological conditions arising at early introduction of additional feeding at infants is investigated. Retrospective questioning of mothers was spent. It is established that early introduction of the first dish of additional feeding for the child was practised by 38.5 % of mothers. It is established that pathological disorders in reply to introduction of a new foodstuff have arisen at 85.1 % of the babies who have not reached 4-month's age. From them, in 27.5 % of cases at children functional digestive disorders, in 32,5 % - allergic enanthesises became perceptible various degree of expression. The combination of these symptoms is registered at 40,0 % of patients. There were no obvious negative reactions of an organism at early introduction of additional feeding at 14.9 % of children aged till 3-4 months of a life.
Исследована частота и особенности патологических состояний, возникающих при раннем введении прикорма у детей грудного возраста. Проводилось ретроспективное анкетирование матерей. Установлено, что раннее введение первого блюда прикорма для ребенка практиковали 38,5 % матерей. Установлено, что патологические расстройства в ответ на введение нового продукта питания возникли у 85,1 % младенцев, не достигших 4-месячного возраста. Из них, в 27,5 % случаев у детей отмечались различной степени выраженности функциональные расстройства пищеварения, в 32,5 % – аллергические высыпания на коже. Сочетание этих симптомов зарегистрировано у 40,0 % пациентов. Отсутствовали явные отрицательные реакции организма при раннем введении прикорма у 14,9 % детей в возрасте до 3–4 месяцев жизни.